8 fakta att veta om Kia E-GMP elfordonsplattform

1
8 fakta att veta om Kia E-GMP elfordonsplattform

E-GMP-plattformen för elfordon kommer att få Kia & Hyundai i spetsen i eran med helt elektriska fordon.

Den helt nya plattformen för dedikerade batterielektriska fordon (BEV) har officiellt presenterats av Hyundai Motor Group.

Framåt kommer Hyundai, Kia och Genesis att använda den nya plattformen, som fick en avslöja online vid ett evenemang som heter “E-GMP Digital Discovery”, på alla sina kommande elfordon, både i USA och globalt.

Plattformen kommer att börja dyka upp i nästa generations Kia-modeller med start 2021 och 2022. Den kommer att kunna hantera alla typer av olika fordon, inklusive sedaner, stadsjeepar, crossovers och till och med högpresterande elbilar.

E-GMP-plattformen är uteslutande för batteridrivna elfordon och ger fördelar som inte finns på andra plattformar som för närvarande används av Hyundai Group. Dessa andra plattformar är alla för förbränningsmotormodeller.

Bland den nya plattformens många fördelar finns en kraftfullare körprestanda, ökad utvecklingsflexibilitet, bättre säkerhetsfunktioner, mer passagerar- och lastutrymme samt en förbättrad körräckvidd.

Vid första anblicken har den nya plattformen mycket att göra och förväntas vara extremt konkurrenskraftig. Låt oss gräva djupare och prata om 8 viktiga detaljer om nya Kia E-GMP plattform.

1. Kia E-GMP-specifikationer

  1. Räckvidd på mer än 311 miles (500+ kilometer) på en enda laddning under WLTP-cykeln
  2. Extrem sportbilsacceleration med räckviddstoppande modellers 0-100 km/h (62 mph) på mindre än 3,5 sekunder
  3. Maxhastighet på upp till 260 km/h (162 mph)
  4. Ny höghastighets elmotor (upp till 20 000 rpm)
  5. 80 % uppladdning möjlig på 18 minuter med en 350 kW (800 V) DC snabbladdare
  6. Dubbelriktad laddning tillgänglig
  7. Bakhjulsdrift eller fyrhjulsdrift som tillval

2. Extremt snabb laddning

Med 800V laddningskapacitet är E-GMP-plattformen utrustad med branschledande överladdningskapacitet.

För att uttrycka det i siffror som är lättare att förstå, kan den nya Kia E-GMP-plattformen laddas till 80 % på bara 18 minuter. Den kan också lägga till cirka 100 kilometer (62 miles) körräckvidd på bara fem minuter.

De flesta elbilsmodeller tillåter idag endast envägsladdning. Det E-GMP-baserade laddningssystemet är mycket mer flexibelt, eftersom det också möjliggör dubbelriktad laddning!

Utan behov av ytterligare komponenter kan energi laddas ur fordonets batteri. Vad det betyder är att Kias laddningssystem kan driva andra 110/220V elektriska maskiner, såväl som att kunna ladda andra elbilar.

3. Kommande helelektriska fordon

Allt som allt kommer E-GMP att dyka upp i 23 kommande BEV-modeller från Hyundai Motor Group, inklusive 11 dedikerade BEV-modeller.

Målet är att sälja över 1 miljon modeller globalt 2025. Hyundai introducerade nyligen varumärket IONIQ EV, med tre dedikerade elbilar som kommer under den namnskylten. IONIQ 5, 6 och 7 kommer att anlända 2024.

Som en del av Hyundai Motor Group är Kia också engagerad i den helelektriska framtiden enligt deras Plan S-strategi. Under de kommande åren har Kia planer på att släppa sju dedikerade EV-modeller.

4. RWD & AWD drivlina

Det finns ett par olika drivinställningar tillgängliga på den nya E-GMP-plattformen. När de nya modellerna släpps kommer förarna att ha möjlighet att välja bakhjulsdrift (RWD) eller fyrhjulsdrift (AWD).

Modellerna som kommer med AWD kan ha en extra elmotor, vilket gör den till en fram och bak. AWD-uppställningen kommer också med en EV-växellådsfrånskiljare, som kontrollerar anslutningen mellan framhjulen och den extra motorn. Det kommer också att tillåta föraren att växla mellan AWD- och FWD-lägen för att anpassa sig till de aktuella vägförhållandena.

5. Maximalt innerutrymme

Hyundai Kia elbil modulär plattform

E-GMP-plattformen kommer med en lång hjulbas, en slimmad cockpitmodul och korta överhäng fram och bak, vilket ger mer innerutrymme.

Kabinen kommer med ett plant golv, eftersom batteriet sitter under kabinen. Batteriets placering gör att passagerarna får mer benutrymme och mer kontroll över fram- och baksätesarrangemangen.

6. Effektivt elektrifieringssystem

En kraftfull motor, EV-växellåda och växelriktare är de kraftfulla elektriska systemkomponenterna på E-GMP-plattformen. Alla tre elementen är sammansatta i en enda kompakt modul.

Uppställningen möjliggör enastående prestanda, med motorns maximala hastighet höjd till cirka 70 % mer än befintliga motorer. Motorn är mindre än de flesta men kan fortfarande leverera liknande prestanda samtidigt som den är mer effektiv i utrymme och höjd.

7. Stark prestation

E-GMP-plattformen levererar en räckvidd på cirka 300 miles och är även lämplig för användning i högpresterande modeller.

Samtidigt som den nya plattformens räckvidd avslöjades, tillkännagavs det också att elbilar som kör på plattformen skulle ha en accelerationshastighet på noll till 62 MPH på mindre än 3,5 sekunder, för att inte tala om en topphastighet på 260 MPH. Dessa siffror sätter det i paritet med sådana som Ferrari, Porsche och Lamborghini.

8. Genesis EV

Det officiella pressmeddelandet meddelade att den nya plattformen skulle vara för Kia- och Hyundai-modeller, men vi vet också att E-GMP även kommer att dyka upp i Genesis-lyxmodeller.

Genesis har en helelektrisk kompakt crossover, kodnamnet EW, som för närvarande utvecklas. Den modellen är planerad att släppas i slutet av 2021. Plattformen kommer även att användas i kommande Genesis EV-modeller, av vilka några kommer att hamna i kategorin högpresterande.

liknande inlägg

Leave a Reply