Bryter gränser: Svarta idrottare inom motorsport

1
Bryter gränser: Svarta idrottare inom motorsport

“Jag är helt överväldigad av ilska vid åsynen av en sådan uppenbar ignorering av vårt folks liv. Den orättvisa som vi ser våra bröder och systrar möta över hela världen gång på gång är äcklig och MÅSTE sluta.” – Lewis Hamilton, 2021

Februari är Black History Month

Black History Month handlar lika mycket om att reflektera över våra föregångares agerande, som det handlar om att se mot framtiden med hopp och att fira varje prestation som har uppnåtts av medlemmar i den svarta gemenskapen.

Det kan tyckas som om Jim Crow-eran är lång i backspegeln, men låt oss alla ha i åtanke att Civil Rights Act först skrevs under för 59 år sedan, och det tog flera år att implementeras fullt ut efter det. I perspektiv är det bara inte så länge sedan, och även om lagen implementerades, återkommer de skadliga effekterna på det svarta samhället fortfarande idag. Så mycket som vi alla skulle älska att tro att “saker är annorlunda”, för så många av våra medamerikaner, kunde detta inte vara längre från sanningen.

Ta en titt på motorsport och du kommer att se en påfallande brist på mångfald i alla serier, men precis som Bob Dylan en gång sjöng “For the times they are a-changin'”.

Låt oss ta en titt på några av de bästa svarta motorsportsidrottarna och fira deras prestationer tillsammans.

Wendell Scott

Bildkälla: NascarHall.com

NASCAR föddes av stövlare i den segregerade södern, som också råkade vara noll för Civil Rights Movement på 1960-talet. Tack vare de förtryckande lagarna och mystiska attityderna, hade svarta amerikaner en liten chans att gå in i traditionellt vita sporter som NASCAR, men NASCAR Hall of Fame-invald Wendell Scott fick aldrig det memo.

Efter att ha tjänstgjort som mekaniker under andra världskriget kom Wendell hem till Virginia och öppnade en mekanikerverkstad och körde månsken för att klara sig. Efter att ha träffat en promotor som var ute efter att rekrytera svarta förare 1952, tävlade Wendell i sitt första lopp och slog konkurrenterna till 50 dollar. Han var hooked.

Trots de ihållande utmaningarna med att vara svart i söder, fortsatte Wendell och hans familj tills han gick med i NASCAR-serien som proffs 1961. Han vann sitt första lopp 1963, vilket var fullt av kontroverser eftersom NASCAR överlämnade den första vinsten till andra plats, bara för att senare förklara ett “poängfel”. Senare fastställdes det att NASCAR helt enkelt ville undvika att Wendell fick en kyss från evenemangets vita skönhetsdrottning.

Bildkälla: NascarHall.com

År 1966 var han en stabil förare i mitten, vilket är särskilt imponerande eftersom hans mekaniker var hans familj, och de gamla Fordarna han körde var nästan alltid begagnade. Det skulle dröja många år innan Bubba Wallace skulle öppna NASCAR-dörren, men Wendell var otroligt modig i en tid då det fanns få allierade i pitlane.

Willy T. Ribbs

Bildkälla: OfficialWillyTRibbs.com

Född i San Jose, Kalifornien, och ett av fem barn, Willy T. Ribbs föddes för att vara i en racerbil.

Som tonåring skrek han nerför bergspass i sin modifierade muskelbil, och efter gymnasiet åkte han till Europa för att fullfölja sin dröm om att bli en racerförare med öppna hjul. Efter att ha vunnit amatörserier i Europa, återvände Willy till Amerika och tävlade i Formula Atlantic-serien i Long Beach, där han slutade på 10:e plats. Därefter tog Willy rundorna över ett svindlande antal serier och startade en otrolig karriär.

Bildkälla: OfficialWillyTRibbs.com

I början av 80-talet doppade Willy tårna i NASCAR och testade till och med för Formel 1:s Bernie Ecclestone-ägda Brabham-team. Detta gjorde honom till den första svarta föraren att pilotera en Formel 1-bil, vilket i och för sig är en otrolig prestation. I början av 90-talet tävlade Willy i CART (numera INDYCAR) och var den första svarta föraren som tävlade i Indianapolis 500. På 2000-talet bytte Willy tillbaka till NASCAR men den här gången bakom ratten på en Dodge-driven lastbil i lastbilsserien.

Trots reservationer från sponsorer och procentuella hinder, hade Willy en jäkla karriär inom motorsport som sträckte sig över nästan tre decennier.

Bildkälla: OfficialWillyTRibbs.com

Lewis Hamilton

Wendell Scott och Willy T. Ribbs skär av vägen som Lewis Hamilton skulle förvandla till en femfilig motorväg.

Det finns liten debatt om att Lewis är den största Formel 1-föraren i historien, vilket han backar upp med sju världsmästerskap för förare, men det var inte alltid lätt för Lewis. I början visste Lewis alltid att han ville bli racerförare, men att växa upp utan mycket pengar innebar att Lewis och hans pappa Anthony var tvungna att göra saker på den hårda vägen. Lewis reflekterar ofta över de tidiga dagarna då han dök upp till banan med en begagnad kart, medan andra vita barn hade den nyaste och bästa utrustningen.

Han började tävla bara åtta år gammal och vann sitt första kartingmästerskap med tio, därifrån skulle han gå med i McLarens program för unga förare och vinna nästan varje lopp han deltog i upp till femton års ålder. Efter att ha vunnit F1 feeder-serien, GP2, gick Hamilton med i McLaren F1-teamet 2007. Hans rookiesäsong skulle se honom komma tvåa efter Kimi Raikkonen, men bara med några få poäng. 2008 skulle han vinna sitt första förarmästerskap och förbli konkurrenskraftig under sina McLaren-år, men det var F1-hybridtiden som skulle vara där Hamilton skulle glänsa.

Bildkälla: News24.com

När han väl kom till Mercedes-Benz Petronas 2013 tog det bara en säsong att anpassa sig, och 2014 vann han sin andra titel. Därefter var det dominans för Hamilton, och vann ytterligare fem mästerskap under de kommande åren, tills Max Verstappen satte stopp för sin ära 2021.

Utöver sina otroliga prestationer är Lewis också en stor förespråkare för medborgerliga rättigheter och är en stor förkämpe för att öka mångfalden i ett traditionellt vitt och mansdominerat utrymme. Hans stiftelse, Mission 44, strävar efter att öka deltagandet från traditionellt icke-representerade grupper i STEM-program som betjänar fordons- och motorsportindustrin. Han har använt sin plattform för gott från dag ett, och det gör honom inte bara till en enastående förare utan till en enastående människa.

Bildkälla: BBC.com

Lewis Hamiltons arv skrivs fortfarande, och vi kan inte vänta på att se vad han gör för sporten och världen härnäst.

Black American Racers Association / African American Racers Association (AARA)

Bildkälla: Wikipedia

Långt tillbaka 1972 gick Leonard W. Miller med Wendell Scott (som vi redan visade upp), Ron Hines och Malcolm Durham samman för att bilda en organisation som visade upp svarta förare och deras prestationer. Dessutom arbetade BARA hårt för att öka intresset för racingkarriärer inom det svarta samhället och öka svarts närvaro vid motorsportevenemang över hela världen.

Även om det bara varade i fem år, lyckades BARA fånga 5000 medlemmars hjärtan och sinnen och höll 4 årliga kongresser. Ordförande Leonard W. Miller skulle fortsätta att vara en av de produktiva medlemmarna i racinggemenskapen, inklusive att vara den första ägaren av ett svart racerlag med öppet hjul som körde in ett fordon i Indy 500. Under de följande åren, African American Racers Association ( AARA) bildades för att fortsätta afroamerikanernas uppdrag i alla typer av motorsporter, från dragracing till NASCAR.

Kolla in deras hall of fame att läsa lite bios om några av de bästa och smartaste som någonsin har tagit sig till banan, inklusive en ny ras av racers som kommer att ta racingvärlden med storm.

Vi har fortfarande en lång väg kvar

Även om vi lever i en tid av medvetenhet och uppenbar öppenhet, möter det svarta samhället fortfarande en otrolig mängd motgångar över hela linjen.

Bara förra året var Lewis Hamilton föremål för en vidrig kommentar från Formel 1-legendaren Nelson Piquet angående hans lopp, tillsammans med att hantera hatretorik online och personligen. Ta en titt på sociala medier och du kommer att se mer än en video med rasistiska smutskastningar slängda med feghet mot medlemmar av den svarta gemenskapen. Hur avskyvärt detta beteende än är, det finns fortfarande alldeles för mycket acceptans och tystnad.

Det är precis därför vi måste fortsätta dela historier och sprida kärlek och tillbedjan kring exceptionella medlemmar av det svarta samhället. Motorsport råkar bara vara ett av de ostuderade områdena för svarta prestationer där historien fortfarande skrivs och utvecklas mitt framför våra ögon. Det är avgörande att fira pionjärerna som banade väg för människor som Lewis Hamilton att uppnå storhet, även när Lewis Hamilton överväger att skicka facklan till en ny generation.

Kommer Lewis Hamilton äntligen att få den åttonde titeln för att besegra Michael Schumacher för historiens bästa racerförare genom tiderna? Du behöver bara följa säsongen 2023 med ett skarpt öga och se om Lewis och nya W14 kan uppnå den största äran inom hela motorsporten.

Inlägget Breaking Boundaries: Black Athletes In Motorsport dök upp först på Xtreme Xperience.

liknande inlägg

Leave a Reply