GT500, vi kommer alltid att älska dig

0
GT500, vi kommer alltid att älska dig

Låt oss först sätta scenen. Däckrök och bränt gummi fyller luften när ett enormt monster driver sin väg från hörn till hörn. Kompressorn ylar och en massiv V8 skäller och skriker iväg.

Över toppen av galenskapen bältar den ikoniska Whitney Houston ut sin berömda hit “I will always love you” från 1992 när denna monstrositet krymper ner i fjärran och fortsätter att bränna gummi när det skriker iväg.

Detta är ett kärleksbrev till Ford Mustang GT500. Ett kärleksbrev till en av de största fordonen som någonsin kommit ut från Detroit och den överlägset mest upprörande Mustang som någonsin kommit ut på gatorna.

Låt oss hylla vår snart förlorade kärlek.

Inte ännu ett uppbrott?!

Lika mycket som vi älskar Ford Mustang GT500, kommer den inte att vara en del av vår flotta för säsongen 2023.

Se, relationer är svåra att få rätt. Det krävs lika mycket förtroende, pålitlighet och viljan att hålla saker fräscha och roliga för att hålla lågan brinnande het. Tja, Ford GT500 var ungefär som den där spännande, passionerade relationen du hade när du gick på college. Det var vansinnigt roligt, men i slutändan fungerade det inte riktigt långsiktigt. Våra Ferrari, Porsche, Corvette och Lamborghini är äktenskapsmaterial men GT500 blev mer av en släng.

Tyvärr led GT500 samma öde som vår McLaren, den var nämligen trasig… som hela tiden! Varje gång vi skulle bli glada över att Mustang GT500 var på fötter igen, skulle den drabbas av ytterligare ett slumpmässigt misslyckande på en kritisk del som skulle åsidosätta den för en annan bandag. För en så bastant, robust maskin kunde den absolut inte ta en knackning på hakan. Som allt annat sedan COVID, var delar som behövdes för att reparera den mäktiga GT500 extremt svåra att få tag på och otroligt dyra. Ärligt talat var det tragiskt att se den här saken vid sidan av så mycket eftersom det är en mirakulös maskin med en så rik historia.

Där allt började

Idag är Carroll Shelby och Mustang nästan allestädes närvarande, men på 1960-talet lärde de sig bara dansa. Shelbys första produktionsspecial var den ikoniska GT350, som snart skulle följas av “Rent-A-Racer” Hertz GT350-H. Ungefär som alla racerbilar har dessa Mustangs förtjänat sin prestandatrovärdighet genom att minska vikten, lägga till kraft och förstärka allt från drivlinan till chassit. De var tunt beslöjade homologeringsspecialer som, ärligt talat, var malplacerade på gatan.

Foto: Caranddriver.com

1967 ville Shelby något helt annat, något med mer kraft. En riktig muskelbil gjort på Shelby-sättet och 67′ GT500 var det. Ford och Shelby utvecklade en 428 kubiktums V8 (det är 7,0 liter för er metriska älskare) som gav 355 hästkrafter och 420 lb-ft vridmoment. Förutom den extra kraften tog styvare främre fjädrar, en uppgraderad krängningshämmare och Gabriel-stötdämpare hand om chassit. En 4-växlad manuell eller 3-växlad automatisk växellåda erbjöds, men de flesta såldes som en stick shift.

Ett år senare föddes GT500KR, som fick kraften ända ut till “någonstans nära 400” hästkrafter, men den var kortlivad. År 1971 var linjen död på grund av oljekrisen. Den skulle dock återupplivas 2007 efter introduktionen av “Retro Revival” S197 Mustang. Shelby var tillbaka i sadeln, men den här gången efterlyste han överladdade hästkrafter – 500 för att vara exakt! För året var 2007 års GT500 snabb. Riktigt, riktigt, snabbt, men det var också en hemsk handfull på banan. Solida axlar är inte direkt bra på att hantera hörnen.

Foto: MotorTrend.com

När Mustangen fräschades upp 2011, fräschades också GT500 upp, men den skulle gå bufflarnas väg för 2015, efter en helt ny Mustang-debut. En modell som var smalare, elakare och byggd för att klara mer än att bara gå fort i en rak linje. Det skulle ta Ford till 2020 att komma ut med en GT500-version av den senaste Mustangen, och ja, det var värt att vänta.

Vi hade några bra tider

Okej, så den här saken är galen och den ber inte om ursäkt för hur den får jobbet gjort. När allt kommer omkring, när du packar 760 hästkrafter under en enorm, lång huv, kommer folk att märka det. Det är inte bara så snabbt som möjligt utan det är också anmärkningsvärt väluppfostrat i hörnen. Är det exakt på Porsche- eller Ferrari-nivå? Nej. Är det exakt för vad som ska vara en helamerikansk muskelbil? Det kan du ge dig på.

Att köra den här grejjen är en vild upplevelse och våra instruktörer gillade verkligen utmaningen att fastställa snabba varvtider. Att få ner kraften med bakhjulsdrift blev till slut den största utmaningen, men all den kraften och allt det där galenskapen, ja, det är bara ett stort gammalt skratt. Vi älskade det, det vill säga tills det började gå fel.

Kan vi säga röda flaggor?

Xtreme Xperiences Mustang Shelby GT500 i Pit Lane på Utah Motorsports Campus

…Och inte så bra tider

Även om vi älskar Ford GT500, är ​​den helt enkelt inte bra för det vi gör eftersom den helt enkelt inte är tillräckligt hållbar för att köras varje helg.

Under vår tid med det är det här bara några av de problem vi stötte på:

  • Misslyckade kompressorer (en bil har fått det fixat/bytt 3 gånger)
  • Katalysatorfel
  • Överföringsproblem med överhettning orsakar också dålig växling

Som vi nämnde visade det sig att få delar för att fixa denna skräddarsydda Mustang verkligen vara ett problem för vårt team. Vid ett tillfälle väntade vi i över två månader med att få delarna att byta ut avgassystem! För ett företag som tjänar pengar på att köra bilar passade det inte bra. Dessutom lämnades människor som bokade och förväntade sig att köra GT500 ständigt ute i kylan. Inte coolt.

För att köra på gatan eller på helger, bra. Spårar du det varje vecka?

Det är jag, inte du.

Xtreme Xperience.s Mustang Shelby GT500 kör på en racerbana

Är detta ett “Vi ses senare?”

För nu, ja, vi måste släppa den här, men det betyder inte att den otäckaste av de otäcka Mustangs så småningom inte kommer att ta sig tillbaka till vår flotta.
Ford planerar på släpper en annan version av GT500 2026, nära efter lanseringen av den otroligt hajpade Mustang-serien 2024. Det finns en ganska god chans att Xtreme Xperience kommer att vara överst på listan för att köpa detta monster, men tiden kommer att utvisa om och när den dagen faktiskt kommer att förverkligas. Närhelst en ny Shelby är vid horisonten flyger ryktena och vi försöker undvika ryktesbruket så gott vi kan.

Låt oss rida ut

Okej, vår Mustang är på väg att hamna i hagen men det betyder inte att du inte kan få en vild tur till!

Under resten av 2022 är Ford Shelby GT500 fortfarande tillgänglig att köra och vi vill att du ska komma ut och uppleva detta helamerikanska monster innan det är för sent. Du kommer att få möjlighet att lära dig att tämja denna vilda häst av våra instruktörer, som har ägnat timmar åt att lära sig och finslipa de bästa teknikerna för att få maximala varvtider. När allt kommer omkring kan du inte bara slänga runt 760 hästkrafter och bakhjulsdrift, den måste hanteras kärleksfullt med en delikat touch.

Så ge inte efter för FOMO. Gå ut hit och kör det här för att se varför vi kommer att sakna det, även om det har varit så ont i hjärtat.

Xtreme Xperiences Mustang Shelby GT500 i Pit Lane på Utah Motorsports Campus
Hitta din enhet

Inlägget GT500, We’ll Always Love You dök upp först på Xtreme Xperience.

liknande inlägg

Leave a Reply