McLaren F1 är den dyraste bilen som säljs på auktion

5
McLaren F1 är den dyraste bilen som säljs på auktion
Bild: Gooding & Company

McLaren F1 har blivit den dyraste bilen som såldes på auktion 2021.

F1 – en av de mest prisade samlarbilarna för sin sällsynthet och plats i bilhistorien – blev den dyraste bilen som auktionerades ut förra året, när den såldes för 20,5 miljoner USD på Pebble Beach. Det blev också den dyraste McLaren F1 som någonsin sålts.

McLaren F1 är skapandet av Gordon Murray, som har betraktats som en av de största bilingenjörerna genom tiderna. En av anledningarna till att F1 är mycket eftertraktad är dess motor: en 6,1-liters V12-motor med naturligt aspiration utvecklad och byggd av BMW.

f1 mclaren
Bild: Gooding & Company

Att utveckla BMW V12 är en egen historia. Murray hade inte tillräckligt med budget för att utveckla sin egen motor för F1, så han sökte upp några av de bästa motorbyggarna i världen för att göra det istället. Murray hade en lista med krav för motorn och var inte villig att kompromissa med någon av dem. Han gick till en början till Honda, men fick avslag. Han vände sig sedan till Paul Rosche på BMW M, som är en personlig vän till honom, som slutade med att anta utmaningen.

Kraven var att motorn behövde vara en V12, naturligt sugande, med minst 100 hästkrafter per liter, och höga varv. BMW M-teamet lyckades markera alla Murrays rutor, och den friluftande V12 som de skapade har hyllats som ett mästerverk och en av de bästa motorerna genom tiderna.

f1 mclaren
Bild: Gooding & Company

F1 anses av många vara den första hyperbilen och med bara 106 byggda mellan 1992 och 1998 är den bland de mest uppskattade fordonen i världen idag. Denna F1 som visas här är färdig i en Creighton Brown-lackering, som kompenseras av elegant ljusbrun och solbränna interiör. Föga överraskande har bilen använts sparsamt, med bara 243 miles registrerade på sin V12-motor.

I andra hyperbilnyheter är Petersen Automotive Museum i Los Angeles för närvarande värd för en tvådelad utställning med titeln “Hypercars: The Allure of the Extreme”. Den första delen av utställningen pågår till den 22 september med en Bugatti Veyron 16.4 och McLaren Speedtail. Den andra delen kommer att pågå från 17 september 2022 till 14 maj 2023. Om du letar efter billån utan kreditprövning klickar du på här.

För mer billäsning, klicka här.

liknande inlägg

Leave a Reply