När du tänker på italienska bilar, vad tänker du omedelbart på?
Prydlig design skriven av legendariska karosseriföretag som Pininfarina? Formel 1-bilar klätts in Rosso Scuderia tävla runt legendariska banor som Monza och Mugello medan Tifosi Skål? V12-motorer som mullrar och skriker med karaktären av 1000 rasande tjurar? Supermodeller som anländer i superbilar som tar på sig det senaste modet från ett av dussintals italienska modehus?
Ja vänner, ni skulle inte vara de enda som tror att italiensk bilkultur handlar om hastighet och allt Bellissimo. På Xtreme Xperience råkar vi älska allt som rör italienska superbilar och vi presenterar stolt många på våra Open Road och Track Day-evenemang.
Nyfiken på varför italienska superbilar regerar? Läs vidare för att ta reda på mer.
Italiensk bilkultur
Italiensk bilkultur är med ett ord unik. Ungefär som deras mat och deras mode, har italienare ett sätt att förvandla vardagliga saker till extraordinära uttryck för kärlek och passion.
Besök Italien och du kommer att slås av det stora utbudet av bilar och den absoluta hastighetsbegäran som till synes varje italienare har. Många taxichaufförer och lokalbefolkningen kommer att berätta att stoppljus och stoppskyltar bara är förslag och att italienarna alltid har bråttom att komma någonstans. Detta står i skarp kontrast till hur majoriteten av italienarna lever sitt dagliga liv, som är långsamt och metodiskt, och njuter av varenda klunk vin och varenda matsmula.
Vi kommer att täcka alla de stora italienska bilmärkena, men låt oss vara ärliga när du tänker på italiensk hastighet, du tänker på Lamborghini och Ferrari.
Historien om Lamborghini och Ferrari
Scuderia Ferrari (Stable of Ferrari) kan spåra sina rötter tillbaka till de dagar då Enzo Ferrari arbetade för ett annat legendariskt italienskt företag, Alfa Romeo. Enzo hade alltid en förkärlek för racing och under Alfa Romeos tidiga dagar drev han deras banbrytande racingdivision fram till 1939. Han lämnade under, låt oss bara säga, “tveksamma” förhållanden och lovade att inte använda Ferrari-namnet i samband med en racing bil i minst fyra år. Tja, två år senare tillverkade han redan en Fiat-baserad racerbil under hans ledning som blottade varje bit av Ferrari utom namnet. Går du över reglerna? Det är det italienska sättet.
År 1947 tillverkade Ferrari sina egna bilar, medan de fortfarande deltog i racing. Faktum är att Enzo ENDAST sålde bilarna för att finansiera Scuderia Ferrari, och enligt insiders gjorde han det ganska motvilligt. För att vara ärlig så var 50- och 60-talen en sann guldålder för Ferrari-bilar och de saker de producerade var imponerande perfekta. Detta var också tiden för Formel 1:s gryning och tiden för de episka striderna mellan Ferrari och Ford i Le Mans. Efter en rad uppköp och uppköp under åren är Ferrari fortfarande det framstående racingmärket i världen och ett av de mest värdefulla märkena i världen.

Född av bönder i den druvproducerande regionen i regionen Emilia-Romagna i Italien, är Ferruccio Lamborghini en osannolik framgångssaga för superbilar. Efter andra världskriget såg Lamborghini ett behov på marknaden av en prisvärd och effektiv traktor. Lamborghini Trattori (traktor) blev en omedelbar succé. Som född pysslare hade han tyckt om att bygga snabba Fiat Topolino i sin ungdom, men nu med mer rikedom på händerna från traktorbranschen började han köpa större och bättre italienska bilar som Alfa Romeos och Lancias.
I ett lustigt öde är grundandet av Automobili Lamborghini nära knutet till en fejd med Ferrari. Enligt Ferruccio var Ferraris tunt beslöjade racerbilar som inte hörde hemma på gatan. De var högljudda, obekväma och opålitliga. Han förde dessa farhågor rätt till Enzo själv och avskedades, påstås ha kastats ut från sitt kontor. Så, vad gjorde Lamborghini? Han tog sin ingenjörsexpertis och byggde upp sin egen bilfirma. 1963 var han införlivad och redo att rocka.
Även om de ursprungliga Lamborghini-bilarna var bra, bleknade de i jämförelse med superbilen som startade det hela, Miura. Förutom att se otrolig ut, använde 1967 års Miura en ovanlig mittmotor, tvärmonterad layout för att bättre fördela vikten och hjälpa till med greppet. Många tycker att Miura är den vackraste superbilen någonsin, men det råder ingen oenighet om att layouten med mittmotorer skulle bli standardinställningen för superbilar som kommer fram till denna dag. Hur ikoniskt är det?

Resten, som de säger, är historia. Efter att ha köpts och sålts ett antal gånger hamnade Lamborghini slutligen i händerna på Volkswagen-koncernen i slutet av 1990-talet. Därifrån producerade de moderna legender som Murcielago och Gallardo, och sedan vidare till Huracan och Aventador. Vad de aldrig slutat vara under hela sin tumultartade historia är utomordentligt intressant, dramatiskt och 100 % italienskt.
Mamma Mia, fler märken och modeller
Även om Enrico Bernardi byggde en gasdriven trehjuling 1884, började den italienska bilkulturen egentligen med fyra bokstäver: FIAT (Fabbrica Italiana Automobili Torino). Fiat grundades av Giovanni Agnelli och satte Italien på kartan för biltillverkning. Tidiga Fiat-fordon var en blandning av billiga men ändå stilfulla brukstransporter som Fiat “Zero” och galna, rekordstora fordon som “Beast of Turin” med sin 28,5L-motor. Ja, du läste rätt, 28,5 LITER.


Foto: autoglym.com
Under loppet av Fiats historia skulle de fortsätta att producera fordon som tänjde på motorsportsbarriären, samtidigt som de producerade nyttofordon som var billiga men ändå hade en distinkt stil. När andra världskriget slutade tillverkade Fiat fordon som återigen var snygga, men som fortfarande mötte behoven hos det italienska samhället efter kriget. Nämligen Fiat 500 “Topolino”, ett fordon som var absurt litet och litet men som ändå kunde stoppa upp till fyra personer inuti. Överlägset är de dock mest kända för sin ikoniska Fiat 500, ett fordon som skulle sälja över 3,9 miljoner enheter från 1955 till 1975.
Vi kan inte nämna ikoniska italienska märken utan att nämna Alfa Romeo. Alfa Romeo har slagit bak och tagit namn sedan 1910 och tävlat sedan 1911. Det finns inget märke i världen med fler tävlingsvinster än Alfa, och det anrika varumärket var drivkraften för allt Ferrari. Även om Enzo Ferraris avgång var svår, slutade de aldrig att producera, förfina och marknadsföra sina högpresterande fordon som skulle tillåta dem att tävla i allt från rally till Formel 1. Det var faktiskt Alfa Romeo som skulle ta den rutiga flaggan på inledande Formel 1 Grand Prix i Turin.
Att ta expertis till spåret
Motorracing och Italien går hand i hand på ett sätt som få andra länder kan göra anspråk på. Faktum är att den legendariska racingserien Formel 1, nu ett världsomspännande fenomen, har sina rötter i Italien redan 1946. Känd som Turins Grand Prix, var det ett formaliserat landsvägslopp med ett fast antal regler (‘formeln’) som följts av tillverkare som Alfa Romeo, Maserati och ERA. År 1950 formaliserades Formula World Drivers Championship (WDC) och det allra första världsmästerskapsloppet ägde rum 1950 på Silverstone.
Under det första decenniet var det argentinskfödde Juan Manuel Fangio och hans titelvinnande Alfa Romeo 159 som skulle stjäla rubriker över hela världen. Fangio skulle fortsätta att vinna 1951, 1954, 1955, 1956 och 1957, ett rekord som skulle stå sig tills Michael Schumacher slog det 2003. Ja, i nästan 50 år hölls F1-rekordet av en Alfa Romeo-förare. Hur mycket mer street cred kan italienarna få än så?!

Foto: Lennart Coopmans
Kommer du ihåg allt det där Ferrari-dramat med att han lämnade Alfa Romeo? Tja, Enzos verkliga slutmål uppnåddes 1948 när hans 12-cylindriga Tipo 125 skrek runt osanktionerade Grand Prix-evenemang över hela världen. År 1950, det första officiella WDC-året för Formel 1, var Scuderia Ferrari redo att rocka och de har varit ett inslag sedan dess.
Av alla team i Formel 1 är det Ferrari som har varit med längst. Låt oss uttrycka det så här, när du har ett specifikt namn för din fanskara, vet du att du har nått toppen av motorsportens ryktbarhet.
Upplev Lamborghini och Ferrari med Xtreme Xperience
Vi vet att du älskar att köra italienska superbilar, och det är därför vi har tolv Ferraris och elva Lamborghinis i vår flotta av legendariska superbilar! Det finns helt enkelt inget som att hamra på gasreglaget och känna en platt vev V8 eller arg V10 skrika upp till tresiffriga hastigheter. Varje kurva, varje stick i gasreglaget och neddragning från hastighet med herkuliska bromsar är unikt speciellt.

Vi har både Ferrari och Lamborghini tillgängliga för både vår racerbana och öppna vägar. Vad kan vara bättre än en Lamborghini Huracan Spyder som skriker på några av de bästa bakvägarna i Amerika? Om du har behov av italiensk fart och du tycker dig själv vara medlem i Tifosi för Scuderia Ferrari, då kan du sitta lite i vår flotta av 488 superbilar.
Seriöst, vad väntar du på?
Forza Azzurri!
Inlägget Pasta, Pizza, and Supercars: It’s the Italian Way dök upp först på Xtreme Xperience.