Varför bilentusiaster bash på amerikanska fordon (och varför det borde sluta)

1
Varför bilentusiaster bash på amerikanska fordon (och varför det borde sluta)

När vi kommer till en rak bit av vägen, kan vi begrava gasen, glädjas åt insugningssysslet, frossa i vrålet och hänga på livet ut när två liter juice slungar oss mot horisonten. Muskelbilar är kort sagt inte lika smarta som Ferraris. Men de är lika spännande. Och de är enklare, vilket i en värld av snabbmat och fjärrstyrda TV-apparater är bra.”

Jeremy Clarkson – Top Gear, 2006

Att vara en bilentusiast här i Amerika är en jäkla sak. Se, till skillnad från många andra länder, får vi ett av de största urvalen av prestandafordon från nästan alla tillverkare i världen, inklusive de här i Amerika. Vill du ha en japansk bakhjulsdriven prestandakupé? Du kan få en. Letar du efter en Ferrari, Lamborghini eller Alfa-Romeo för att få ditt hjärta att pumpa? Du kan få dem också. Letar du efter en muskelbil på 700 plus hästkrafter med en kompressor som du kan höra från rymden? Japp, du gissade rätt, du kan få det här också.

Vad detta oundvikligen leder till är en sorts konstig tribalism inom bilindustrin. Det verkar inte bara att du är ett fan av utländska eller inhemska fordon, men om du är ett fan av inhemska fordon måste du välja från en av de tre stora.

Frågan är varför? När blev det okej att basta på amerikanska bilar som fordon som bara är bra i en rak linje? När blev det okej att prata skräp om fordon som helt enkelt har en annan prestandafilosofi eller ett annat märke?

Amerikanska bilars historia

Foto: MotorCities

Även om Karl Benz allmänt anses vara uppfinnaren av bilen, var amerikanerna verkligen inte långt bakom bollen. 1893 byggde Duryea Motor Wagon Company i Springfield, Massachusetts en encylindrig, 4 hästkraftsdriven vagn känd som, du gissade rätt, Duryea Motor Wagon. Från den tidpunkten skulle tillverkare som Oldsmobile, och så småningom Ford, förfina och perfekta bilen till en snabbare och effektivare transportmetod. Avgörande är att Fords massiva skalning av löpande band också skulle göra fordon som Model T tillräckligt billiga för den genomsnittliga amerikanska familjen att köpa.

Allteftersom tiden gick och Amerika lämnade första världskriget, flyttade våra fordon från att bara vara transporter till att vara utmärkande, med företag som Duesenberg och Cadillac som ledde vägen genom denna tidsålder av överflöd. Den stora depressionen skulle förändra allt för amerikaner men det skulle också medföra en av de stora storhetstiderna för amerikanska biltillverkare. Varför? Hollywood. Amerika letade efter eskapism på 1930-talet och detta, tillsammans med framsteg inom filmteknologi, skulle få Hollywood att gå in i sin första guldålder.

Ledande män som Clark Gable prydde skärmen och sidorna i tidningar och tidskrifter med anmärkningsvärda skräddarsydda turer som en Duesenberg JN Cabriolet 1935, komplett med vita väggar av Vogue-däck och anpassad kaross. Gable var inte den enda personen att njuta av det goda livet, eftersom män och kvinnor från hela Hollywood skulle visa upp sina anpassade Duesenbergs, Chryslers och Cadillacs för världen att se. Det kan hävdas att den sanna bilentusiasten verkligen föddes i denna era.

Efter andra världskriget såg en nation hungrig efter bra saker och full av ingenjörsexpertis från ett länge utkämpat krig på två teatrar. Bilar, lastbilar och till och med stadsjeepar (Jeep, vi tittar på dig) tog sig ur den här eran, och amerikanska biltillverkare som Ford, General Motors och Chrysler började tillverka några fantastiska maskiner. Från 55′ Chevy Bel Airs till Cadillac Eldorados med massiva fenor som passar rymdåldern, detta var en era där allt och allt gick. Det är också eran då amerikanska prestandabilar verkligen började komma till sin rätt.

När muskelbilseran började blomstra, började även motorsport öka i popularitet här i staterna. Från Indy till Daytona, tillverkare insåg snabbt att stöd till fabrikens racinginsatser inte bara var bra för att skryta utan också för marknadsföringsinsatser. Plötsligt hade lättviktscoupéer och sedaner större och större motorer fastklämda under huven i hopp om att leta efter en seger på dragbandet med sina fabriksracinginsatser och dessa maskiner blev snart tillgängliga för den genomsnittlige amerikanen. Resten är, som man säger, historia.

Antingen älskar du det eller hatar det

Vissa entusiaster säger att vi aldrig riktigt växte ur den här eran som ett land och att de flesta amerikanska prestandabilar är uppsvällda båtar som bara kan göra en sak bra – gå i en rak linje. Detta gäller särskilt ur perspektivet av platser som Europa, där stor makt aldrig riktigt var namnet på spelet, utan istället hade förarna kul med bilar som erbjöd snäva hantering runt hörn (mini, till exempel). Denna mentalitet drog ett streck i sanden, även för människor som bodde just här i muskelbilens land.

En trans am parkerad framför ett hotell.

När fordon började importeras på 70-talet från platser som Europa och Japan, började amerikanska bilentusiaster se att världen verkligen existerade utanför ¼ mil. Visst, vi hade Trans-Am-racing här på landsvägsbanor, men i stort sett var den amerikanska mentaliteten stor fart i en rak linje. Fords seger mot Ferrari på LeMans med deras legendariska Ford GT var mer undantag än norm. Importfordon från märken som BMW och Porsche visade plötsligt Americans ett helt annat sätt att köra på, och en bättre nivå av passform och finish för att starta.

Denna dissektion av marknaden för fordonsentusiaster slutade aldrig riktigt. Idag har du de som älskar importerade bilar och de som stödjer amerikanska muskler. Visst, det finns gott om allmänna bilentusiaster där ute, men de flesta faller i ett eller annat läger.

Tider de förändras

För att kunna tävla på världsscenen har amerikanska biltillverkare verkligen skruvat upp veken det senaste decenniet eller så.

Fordon som Mustangen har gått från en solid-axelfjädrad relik till ett helt modernt fordon med allt från en lätt turboladdad fyrcylindrig motor till en eldsprutande V8 som fungerar tillsammans med ett sammansatt chassi. Åsikterna om vad en prestandabil borde vara har förändrats under de senaste två decennierna, och amerikanska tillverkare var helt enkelt trötta på att vara skämtets bakdel.

Varumärken som Rivian, Tesla och Lucid ligger också i framkanten av elektrisk innovation och producerar fordon som dominerar det kollektiva medvetandet på världsscenen. I själva verket är det företag som dessa som tvingade massiva globala varumärken som Ford att utöka sitt elbilsspel.

Vi har det bästa som Amerika har att erbjuda

Vi är stolta över att ha något av det bästa Amerika har att erbjuda i vår otroliga flotta av superbilar och sportbilar.

Chevrolet Corvette C8 Stingray: Det är svårt att underskatta vikten av denna maskin på världsscenen. En gång riket av Europas finaste, har Chevrolet ombildat Corvette-märket med sitt allra första fordon med mittmotor. På äkta amerikanskt sätt rockar detta mästerverk med mitten av motorer inte någon exotisk V8, utan ett kraftfullt, pålitligt litet block, OHV V8, som producerar nästan 500 hästkrafter. Ansluten till en blixtsnabb Getrag-dubbelkoppling, och slå i marken genom bakhjulsdrift, är C8:s avancerade chassi en fröjd på alla vägar. Den måste drivas (och höras) för att bli uppskattad.

Corvette C8 tävlar på en racerbana.

Vi sätter dig bakom en av många superbilar från märken som Porsche, Ferrari och Corvette för en fantastisk thFord Mustang Shelby GT500: De som känner och älskar Mustangs vet att Shelby och Mustang har gått ihop i flera år och resultaten har varit några av de finaste muskelmaskinerna som någonsin kommit ut från Detroit. Det som gör Shelby-bilar unika är att de sällan bara är raka maskiner, utan erbjuder en rejäl dos hantering att starta. Shelby och Fords senaste skapelse är en omfattande prestandamaskin som ståtar med över 750 hästkrafter från en kompressormatad 5,2L V8 och några av de bästa köregenskaperna som någonsin har drabbat denna ikoniska ponnybil.

Xtreme Xperiences Ford Mustang Shelby GT500 på en tom parkeringsplats.

Dodge Charger Hellcat: Vill du ta med 4 vänner på en fantastisk tur med över 707 hästkrafter? Dodge Charger Hellcat erbjuder precis det. Ett av de första amerikanska företagen att debutera ett galet hästkraftsfordon, Dodge sammanför en relativt bekväm sedan i full storlek tillsammans med ett banmonster. Ja, den är tung och nej, den går inte lika bra i kurvor som vår GT3 RS, men allvarligt talat, den är monumentalt snabb i en rak linje och den klarar sig ganska bra där ute på banan. Vi älskar det, och vi tror att du också kommer att göra det.

Xtreme Xperience Dodge Charger Hellcat tävlar på en racerbana.

Upplev American Muscle med Xtreme Xperience

Xtreme Xperience har två olika upplevelser för bilentusiasten i ditt liv. Vår ursprungliga erfarenhet är att skjuta en amerikansk spårmissil som GT500 eller C8 runt några av de bästa banorna i USA. Du kommer att få professionella instruktioner från en av våra körlärare som hjälper dig att pressa det till max och uppnå några av de snabbaste varvtiderna på rutnätet. För en komplett adrenalindump finns det ingen bättre upplevelse. Du kan också åka i en Dodge Charger Hellcat och låta våra professionella förare visa dig hur du trycker på den.

Xtreme Xperience Team samlade ihop sig för en bild efter en händelse.

Vi erbjuder också vår Open Road-upplevelse, som sätter dig bakom ratten i en C8 Corvette på några av de finaste vägarna i landet. Våra team väljer rutter som är genomsipprade av naturlig skönhet men ändå ger en nivå av körspänning som gör dig andfådd. Det finns ingen sådan erfarenhet.

Boka din upplevelse nu

Inlägget Varför bilentusiaster bash on American Vehicles (And Why It Should Stop) dök upp först på Xtreme Xperience.

liknande inlägg

Leave a Reply