Women’s History Month: Firar kvinnor i fordonsindustrin

1
Women’s History Month: Firar kvinnor i fordonsindustrin

Mars är kvinnohistoriska månad

“Varje gång en kvinna står upp för sig själv, utan att kanske veta det, utan att hävda det, står hon upp för alla kvinnor.” – Maya Angelou

I vår moderna värld kan det vara så lätt att ta saker för givet, men evenemang som Kvinnohistoriska månaden är en del av att hålla vårt perspektiv i schack. Hur mycket vi än vill tro att vi har kommit långt, finns det dussintals branscher som fortfarande saknar representation för kvinnor och ännu fler branscher där kvinnors prestationer har gått obemärkt förbi.

Få branscher har ett riktigt rykte om att vara en “pojkklubb” som bilindustrin, men trots gamla tropes om att bara pojkar kan tycka om bilar, har kvinnor haft en fantastisk inverkan på hela branschen sedan starten.

För alla er racefans där ute, oroa dig inte, vi kommer att ta upp kvinnor inom motorsport i vår nästa blogg!

Mary Andersson

Så här är det. Om du har kört bil eller flugit i ett flygplan har du påverkats av Mary Andersons arbete.

Som historien går, åkte Mary på en vagn i New York City under en bländande snöstorm, och hon såg operatören sticka ut huvudet genom fönstret för att se vägen framåt. I det ögonblicket kom hon på idén om ett gummiblad som kunde manövreras av operatören inifrån vagnen. För att hålla bladet jämnt med vindrutan skulle det ha en motvikt eller en fjäder. 1903 fick hon sitt patent och det dröjde inte länge förrän hennes kollektivtrafiklösning var på väg in i bilar över hela världen, med början med Cadillac 1922.

Från och med då skulle den ödmjuka vindrutetorkaren fortsätta att vara en ofta bortglömd standardutrustning som är utformad för att hålla oss säkra ute på vägen. Allt från en 747-jet till ett kryssningsfartyg använder vindrutetorkare för att se vägen framåt, och allt är tack vare Mary Anderson.

Så nästa gång det regnar och du tänder på de där torkarna, kom ihåg att utan Mary kunde du inte se någonting.

Florence Lawrence

Bildkälla: drive.com

För vad det är värt, Florence Lawrence förtjänar inte att bara bli ihågkommen för sina bidrag till bilindustrin.

Hon var också den första kvinnan som namngavs på skärmen under filmerna, och hon råkade också vara en seriös bilentusiast. Florence, som alla andra förare på vägen under de tidiga dagarna, hanterade genomgripande säkerhetsfrågor och allmänt kaos. Kom ihåg att gator fortfarande var en ny sak och det var bilar också! En dag, efter att nästan ha hamnat i en stänkskärm eftersom personen vid sidan av henne skar av henne, bestämde hon sig för att bilsäkerheten behövde en översyn.

Hennes första uppfinning 1914 var blinkers, som var klaffar som sträckte sig ut från sidan av bilen via en mekanisk spak. Tyvärr tog hon inte patent på idén och det skulle dröja ytterligare tio år innan hennes idé skulle ta sig in i fordon över hela världen. Hon förlorade det mesta av sin rikedom i börskraschen 1929 och eliminerades sedan i princip från allmänhetens ögon.

Florences historia är en sorglig historia för att vara säker men i slutändan kan vi fortfarande stå tillbaka i vördnad för inte en av de första stora kvinnliga skådespelarna, utan också en sann bilentusiast i en tid då få människor var.

Bertha Benz

Du kanske känner igen det berömda efternamnet som den andra halvan av en viss berömd tysk biltillverkare, och du skulle ha rätt, men det är bara inte hela historien bakom kära gamla Bertha Benz.

Ja, Bertha var den stöttande frun till Karl Benz, den person som ofta är krediterad för att skapa den moderna bilen som vi känner den idag. Bertha förtjänar inte att leva i skuggan av sin man, tvärtom, Bertha var en elak själ, som tog på sig att hjälpa till att göra sin mans uppfinning till tal om den tyska landsbygden.

Den 5 augusti 1888 tog 39-åriga Bertha Benz sin uppfinning, Patent Motorcar, och körde henne och hennes två söner över 60 mil genom Tyskland. Detta gjorde henne till den första personen som färdades någon större sträcka i ett fordon. Kom ihåg att folk aldrig hade sett en bil förut, så föreställ dig deras chock och vördnad när en kvinna som kör en motoriserad bil rullar förbi på landsvägen.

Tack vare den rena hypen av denna nya “djävulsvagn” som rörde sig utan häst var det mycket surr, men även dålig publicitet är bra publicitet. Den bästa delen? Hon berättade inte för sin man, av rädsla för att han skulle säga nej. Eftersom deras uppfinning förändrade världen, skulle vi säga att Bertha ringde rätt.

Bertha Benz visste en bra sak när hon såg den, och hon tvingade Karl att ställa sig upp bredvid henne istället för att smyga i bakgrunden. Hon bad inte om lov, hon började bara jobba.

Margaret Wilcox

Bildkälla: drive.com

Långt tillbaka i slutet av 1800-talet innebar att vara kvinna en brist på rättigheter och en definitiv brist på respekt, särskilt i den professionella världen. Få kvinnor var vetenskapsmän, ingenjörer eller arbetade inom andra STEM-områden, tack vare en brist på tillgång och en genomgripande mystisk attityd. Faktum är att kvinnor inte ens kunde säkra ett patent förrän 1893, det var helt olagligt.

Men mitt i denna repressiva tid fanns Margaret Wilcox. En maskiningenjör med en förmåga att lösa vanliga problem, och efter att ha åkt i en bländande kall gatubil i New York bestämde hon sig för att passagerarna förtjänade lite bättre. Hon insåg att motorerna redan gick varma, så hon designade och patenterade en enhet som kanaliserade luftflödet från den varma motorn till insidan av gatbilen. 1893 fick hon sitt patent på den moderna bilvärmaren.

Även om den här designen ursprungligen var avsedd för gatubilar, skulle den så småningom anpassas för användning på massmarknaden av Ford 1927. Så nästa gång du är varm och mysig i din bil under en kall köld, kom ihåg att du har Margaret Wilcox att tacka.

Ett tack räcker aldrig

Livet utan dessa kvinnors uppfinningar skulle se så väldigt annorlunda ut än det gör idag.

Det är lätt att borsta undan sina prestationer, men det skulle ta bort den sanna kampen som var och en av dem gick igenom för att bara bli sedd. De byggde upp ett namn för sig själva på sin sanna grus, intelligens, medkänsla och förståelse i en tid då bara det faktum att de var kvinnor hindrade dem från att nå den framgång de förtjänade. Detta är bara ett litet urval av de kvinnor som fundamentalt förändrat fordonsindustrin under de senaste 150 åren.

Till alla kvinnor som fortsätter att kontinuerligt förbättra säkerheten, kvaliteten och prestandan för alla typer av fordon, vi stödjer och uppskattar varenda en av er.

Inlägget Women’s History Month: Celebrating Women In Automotive dök upp först på Xtreme Xperience.

liknande inlägg

Leave a Reply